Selectează o Pagină

Anatomia și fiziologia pielii – noțiuni de bază

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. El are mai multe roluri:

De apărare – funcție pasivă;

De apărare –  funcție activă – imunologică realizată prin celulele Langerhans;

Organ senzorial – atingere, căldură, frig;

Termoreglare – transpirație;

Transformarea razelor solare în vitamina D;

Apărarea de razele nocive ale soarelui – este un filtru pentru razele nocive.

Și este alcătuit din 3 straturi:

–        Epiderm

–        Derm

–        Hipoderm

Fiecare din aceste straturi are rolul și importanța lui, însă când vine vorba de afectiuni vizibile ale pielii, cel mai des acestea au loc în epiderm și derm.

Pielea este pe cât de puternică pe atât de ușor de afectat, poate menține greutatea întregului corp, însă o taietura de la o coală de hârtie ne poate cauza dureri intense. 

Straturile pielii via

Cele mai comune afecțiuni ale pielii și câteva modalități de a le aborda prin fitoterapie

  1. Urticaria – este o reacție alergică a corpului și are ca simptom comun pruritul(mâncărimea) și erupții cutanate sub formă de papule (umflături roșiatice cu vârful albicios). Cauze: unele alimente (le găsim specificate în meniurile tuturor restaurantelor), aditivi alimentari și conservanți, anumite medicamente, agenți chimici, înțepături și mușcături de insecte, anumiți factori externi, cauze emoționale. Primul pas pe care îl vom realiza când avem astfel de probleme este să înlăturăm ceea ce produce alergia.
  1. Alunițele sunt formatiuni de natura benignă, ce apar în urma multiplicării necontrolate a melanocitelor.De regulă maronii sau negre, alunițele pot să apară în orice regiune a corpului, singure sau grupate. Multe dintre ele își schimbă dimensiunea și aspectul odată cu trecerea timpului, devenind mai proeminente și acoperite de par. Alunitele cu margini neregulate, pigmentate anormal sau însoțite de mâncărimi pot fi canceroase, de aceea este necesară o evaluare medicală a lor la orice schimbare survenită. Este ideal să ignorăm alunițele dacă nu li se modifică aspectul. Sunt cazuri cand le putem rupe din greșeală.
  1. Acneea este o afecțiune inestetică inflamatorie cauzată de foliculul sebaceu, care înfundă porii pielii cu sebum, favorizând apariția bacteriilor.
  1. Eczemele – reprezintă un grup de afecțiuni necontagioase ce au în comun înroșirea, inflamarea, uscarea și pruritul pielii. Sunt afecțiuni recurente ce pot fi mai suportabile sau pot avea episoade mai scurte de manifestare dacă folosim produsele potrivite.
  1. Rozaceea – se caracterizează prin episoade de piele înroșită, uneori cu umflături, îndeosebi pe mijlocul feței, câteodată pe întreaga față. Tratarea acestei afecțiuni este destul de grea și se acționează cu ingrediente ce protejează vasele de sânge, le întărește și sunt foarte gingașe cu tenul în general.
  1. Psoriazisul – este o afecțiune a pielii ce constă în multiplicarea anormal de rapidă a celulelor pielii, datorată unor mesaje greșite transmise de sistemul imunitar. Această multiplicare nu poate fi încorporată corect de către piele, lucru ce duce la formarea unor leziuni.
  1. Zona Zoster – este o infecție virală provocată de virusul Varicelo-Zosterian, un tip de virus herpetic responsabil și de apariția varicelei (varsatul de vant). Dacă o persoana a avut în trecut varicela, virusul ramane la nivelul rădăcinilor nervoase, în stare latentă. Virusul se poate reactiva la pacienții cu o imunitate foarte scăzută și poate duce la apariția afecțiunii zona zoster. Simptome: oboseala, umflarea ganglionilor limfatici, febră dureri de cap, dureri si senzatie de arsura pe anumite zone ale pielii, vezicule mici roșii ce se sparg în 7 zile, apoi rămân cruste.
  1. Foliculita este o afecțiune a foliculilor piloși cu aspect asemănător acneei – pustule mici cu capul albicios și mici umflături. Are ca și cauză o infecție bacteriană sau fungică și apare de obicei după epilare, igiena precară, piele expusă temperaturilor mari si umidității, etc.
  1. Micoza piciorului – piciorul atletului – este o infecție fungică ce afectează laba piciorului interdigital(piele roșie cu fisuri,scuame și prurit) pe talpa(îngălbenirea pielii, îngroșarea și craparea călcâiului) sau la nivelul unghiei(se ingalbeneste, se îngroașă).
  1. Negi – Veruci – sunt mici excreșcențe rotunde sau ovale (de mărimea unui bob de mazăre sau mai mici) ale pielii, cauzate de o infecție a stratului superior al pielii cu virusul papiloma uman (HPV).

Una din problemele cu care ne întâlnim des și pentru care este bine să avem soluții sunt arsurile. Pentru ele este bine sa avem la îndemână preparate cu următoarele plante: mușețel(Matricaria chamomilla), tătăneasă(Symphytum officinale), gălbenele(Calendula officinalis), Aloe barbadensis, etc.

Pielea este un organ ce exprima adeseori și starea corpului per total, ne “vorbește” când ceva este în neregulă în interior și este ideal să nu ignorăm ceea ce ne transmite.